Sammanfattning
Fosterövervakning under förlossning syftar till att förhindra syrebristrelaterade skador hos barnet. CTG är i Sverige, liksom i de flesta utvecklade länder, huvudsaklig metod och används intermittent eller kontinuerligt, beroende på riskbedömningen som görs när kvinnan kommer till förlossningsavdelning.
De olika parametrarna i en CTG-registrering har varierande grad av evidensbas, allt från noggrann kartläggning av uppkomstmekanismer via experimentella djurförsök (exv. navelsträngskompression och variabla decelerationer) till små retrospektiva observationsstudier och konsensus (exv. normalintervall av basalfrekvens). Nationella riktlinjer i olika länder har i varierande grad utgått från de internationella riktlinjer som publicerades av International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) 1987, men i många länder har successivt strängare krav för normalitet utkristalliserats.
CTG-metodens styrka är den höga sensitiviteten med få falskt negativa test. En svaghet är den låga specificiteten med många falskt positiva test, vilka leder till interventioner och medföljande risker för kvinnan utan nytta för barnet. Sensitivitet och specificitet är beroende av uppställda gränser för vad som betraktas som normalt respektive patologiskt. Sensitivitet är också svårvärderat med tanke på att handläggning av förlossningar bygger på att åtgärder strävar efter att förebygga, och inte att diagnosticera en redan inträffad syrebristrelaterad skada.
Riktlinjer i olika länder skiljer sig på en rad punkter, bland annat avseende gränsvärden för normal basalfrekvens, definition av olika decelerationstyper och klassificeringssystem. 2015 publicerade FIGO nya riktlinjer, vilka togs fram av en expertpanel bestående av 45 obstetriker och forskare från drygt 30 länder, i syfte att bland annat nå ett mer uniformt tolkningsunderlag. SFOG och SBF utsåg 2015 en arbetsgrupp* med uppdrag att anpassa de svenska riktlinjerna till det nya FIGO-dokumentet på ett för svenska förhållanden funktionellt sätt.
*Arbetsgruppen har bestått av Malin Holzmann, Stockholm, Maria Jonsson, Uppsala, Marianne Weichselbraun, Göteborg, Lars Ladfors, Göteborg, Andreas Herbst, Malmö/Lund samt Lennart Nordström, Stockholm.